Posted by on 23 februari 2016

Als je gespaard hebt voor een round-the-world ticket, goede uitrusting en de eerste maand levensonderhoud en je hebt werk kunnen regelen in Australië kun je doen wat ik in 1992 heb gedaan. Na eerst 3 maanden appels, peren, perziken en tabak te hebben geplukt in de staat Victoria reisde ik via hostels en Bus Australia via Melbourne, Sydney en de Gold Coast naar Cairns en haalde daar mijn Padi openwater duikbrevet . Gezien het grote aantal mede backpackers aldaar zijn er goeie deals te maken maar let wel op dat de klas niet al te groot is. In mijn geval waren we met z’n 14’en met 1 duikinstructeur en dat is gewoon teveel. Na Cairns volgde een bustrip van 36 uur! naar Darwin. Ik wou eerst een tussenstop maken in Mount Isa, maar deze mijnstad heeft niet veel te bieden en ik sprong snel de bus weer in welke verder reed naar Darwin. In Darwin trok ik op met 4 backpackers en samen huurde we een Toyota station wagen+sjofele kampeer uitrusting voor 5 dagen bij het welluidende bedrijf  “Wrent a Wreck”.  Maar ja veel betaalde we er ook niet voor (ben ff vergeten hoeveel).

We reden via dirtroads naar het Kakaudu National park welke toen vooral bekend was door de film “Crocodile Dundee”. Het was een gave ervaring waarbij we zwommen in billabongs, doken door onbekende grotten en gewoon genoten van de natuur (behalve de mozzies welke het 24 uur per dag op ons gemunt hadden). We hebben de gaten in de tenten gevuld met alles wat mogelijk was en toch bleven de muskieten binnen komen.

Eenmaal terug in Darwin maakte ik me op voor de volgende fase van deze reis …… Indonesië.

Vanuit Darwin vloog ik dan eindelijk naar het land van mijn vader en lande op de kleine luchthaven van Kupang, Timor. Timor is een van de oostelijkste eilanden van de kleine Sunda eilanden. De grote Sunda eilanden zijn Sumatra en o.a. Java.  Eenmaal aangekomen en door de douane faciliteiten (houten archief kasten en handgeschreven papiertjes) te zijn gekomen liep ik mijn eerste stappen op Indonesische bodem en werd hartelijk ontvangen door een aantal boys met de kreet “Hey mate” welke klanten zochten voor hun losmen.

Het woord losmen is een verbastering van het oud Nederlandse woord logement en naast deze variant bestaat er ook nog de “In de kos” wat betekent wat het zegt. Zoals ik later en tijdens mijn vele Indonesië reizen kwam te weten zijn er nog zo’n 6.000 woorden welke vanuit het Nederlands in het bahasa Indonesia zijn achtergebleven. Denk aan gratis, knalpot, stempel, handuk, asbak, rem ….. maar ook andersom kennen wij ook nog Maleise woorden als karretje, tampat, branie e.a.

Ik besloot een losmen uit te kiezen en stapte in de gereedstaande Angkot (van Angutan Kota, letterlijk vervoer tussen de steden) en slingerde mijn backpack op de achterbank. Tijdens het appel plukken had ik op het bed boven mij (stapelbedden) in de bunkhouse waar de plukkers sliepen de vertaling van de meest gangbare Indonesische kreten en andere belangrijke zaken zoals het tellen opgehangen.  Vooral dat laatste deed ik om me geen oor aan te laten naaien en dat kwam nu goed van pas.  Ik opperde “berapa harganya satu malam?” Het antwoord kwam in een onvervalst Australisch accent “25 aussie dolla”. In mijn loney planet stond 15-20 AUS dollar en ik zei dan ook “lima belas aussie dollar, yah?”. “No breakfast, no fan yah” antwoorde hij.  Na onderhandelen werd het 18 aussie dollar met makan pagi (ontbijt) en een fan. Welkom in Indonesië en welkom in Timor…..

Posted in: Backpacken

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*