Posted by on 23 februari 2016

Tijdens mijn eerste backpack reis naar Indonesie in 1992 maakte ik samen met 4 andere backpackers een ongelovig mooie en goedkope duiktrip vanuit Kupang, Timor naar pulau Kera (Apen eiland). Dit kleine eiland ligt direct voor de kust van Kupang.  In Kupang verbleef ik met enkele andere backpackers in een losmen. Ze waren hier duidelijk ingericht op vanuit Australië afkomstige backpackers en alles leek dan ook sterk op de in Aussie te vinden hostels maar dan zonder de mogelijkheid om zelf te koken wat ook onzinnig zou zijn. Eten is in Indonesië, vooral hier in deze gebieden spotgoedkoop naar westerse standaard. Al snel leerde ik te houden van een hartig ontbijt zoals bubur ayam (gezouten rijstepap met sliertjes kippenvlees). Met mij verbleven er nog een Schot, een Aussie en 2 Nieuw Zeelanders en we konden al snel goed met elkaar overweg.  De volgende dag kwamen we in contact met een in Kupang wonende Australiër. Deze man had zijn heil en liefde gevonden in Indonesië en was getrouwd met een vrouw uit Kupang. In Indonesië trouw je dan ook de gehele familie en zo had deze avonturier een Buginese schoener gekocht en was ook de eigenaar van vele minibusjes welke door de mannelijke familieleden als bron van inkomsten werden ingezet als lokaal vervoer.

Wel nu met deze Buginese schoener maakten we dan onze onvergetelijke trip naar Pulau Kera. Voor 15 aussie dollar per persoon huurde we de boot voor 1 dag en ging duik- en snorkeluitrusting mee. Een voor mij nooit meer te vergeten dag.

Met het uitvaren (onder zeil) legde de kapitein uit dat er vlakbij de haven van Kupang werd gevist met dynamiet en dat het koraal daar volledig was weggevaagd. Tijdens de trip werd er vanaf de achtersteven met een eenvoudig visgerei (stevige en moderne vislijn en haak gewikkeld om een blikkentrommel) gevist en nog geen 10 minuten later hadden we een enorme tonijn aan de haak. Deze snelle en gespierde vissen leveren een spectaculair gevecht en zoals we later ervoeren ook een prachtige maaltijd.

We kwamen aan bij Apen eiland en gingen eerst duiken en snorkelen in deze gelukkig nog onaangetaste koraaltuinen. Een ongelofelijk mooie en adembenemende en zoals ik al eerder vertelde een niet te evenaren ervaring. Het hielt maar niet op deze dag. Na afloop van het duiken kwamen we aan bij Pulau Kera en de boot dropte zijn anker een 20 meter voor de kust. Zo waden wij vanaf de schoener door de ondiepe zee naar het strand van Pulau Kera. Na te hebben afgespoeld met zoetwater stond onze maaltijd al klaar. Een vis-barbecue bereid door lokale bevolking van de eerder gevangen tonijn. Er was zoveel dat niet alleen wij maar iedereen aanwezig er van kon eten. Eenvoudig bereid met alleen lokale kruiden ….. Niet te evenaren door welk 5-sterren restaurant waar dan ook.

Om deze ervaring nog te toppen volgde er nog twee, voor mij zeer ongelooflijke, ervaringen tijdens onze terugreis naar Kupang. De eerste was een Mantarog welke uit het water sprong en een zogeheten backflip maakte en de tweede was een school vliegende vissen welke zelfs over ons dek vlogen.

Zo zaten we met z’n zessen na afloop op een groot houten terras van de enige bar te Kupang met uitzicht over zee na te genieten met een Bintang van deze dag…..

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*